Op 21 maart stemmen Amsterdammers niet alleen voor de gemeenteraad en het referendum tegen de Sleepwet, maar kiezen ze ook stadsdeelcommissies. De nieuwe commissies hebben echter geen echte bevoegdheden. Fatima Elatik, jarenlang voorzitter van stadsdeel Oost, noemt dit in een interview op Oost-Online kiezersbedrog. »»
Reguliere media besteden weinig aandacht aan de stadsdeelpolitiek. Voor een deel vullen lokale websites en organisaties dat gat op, zo blijkt uit een peiling onder stadsdeelpolitici. De websites die zij het vaakst noemen zijn de Westkrant, de Westerpost en Oost-Online. »»
Veel stadsdeelpolitici hebben een vernietigend oordeel over het nieuwe bestuurlijk stelsel dat ingaat na de verkiezing op 21 maart. Toch hebben sommigen zich opnieuw kandidaat gesteld, zo blijkt uit een raadpleging van Nieuws uit Amsterdam onder 29 leden van bestuurscommissies. Anderen vinden dit zinloos en gaan liever vrijwilligerswerk doen of actiegroepen ondersteunen. »»
De SP heeft in 9 van de 22 gebieden kandidaten voor de stadsdeelcommissies, zo heeft de partij aangekondigd. De bekendgemaakte kandidaten bestaan voor ongeveer de helft uit personen die momenteel niet actief zijn in het bestuur van de stad. Voor zover bekend is de SP de eerste partij die haar kandidaten voor de stadsdeelcommissies bekendmaakt. »»
Een inwoner van stadsdeel West stelt dat een gekozen bestuurscommissie in strijd is met de Gemeentewet. Het algemeen bestuur van het stadsdeel had daarom geen besluit mogen nemen over een bezwaar tegen een vergunning. De Raad van State gaat hier niet in mee. »»