Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7 februari 2009

Bewoners van de binnenstad hebben een beetje genoeg van de toeristen. De gemeente wil het toerisme spreiden over de stadsdelen, maar vooralsnog komt dit moeizaam van de grond. Marketing, nieuwe musea en een amfibieverbinding met Noord moeten hier verandering in brengen.

Voor het beleid trekt de gemeente bijna 2 miljoen euro uit, zo staat in een nota die aanstaande woensdag door de gemeenteraad wordt besproken. De nota stelt vast dat er onder Amsterdammers ‘draagvlak’ is voor het toerisme, maar dat dit met name in de binnenstad afneemt. Ook de toeristen zelf zijn de afgelopen jaren meer gaan klagen over de drukte.

Sinds 2002 voert de gemeente een toeristisch spreidingsbeleid, maar dit komt moeizaam van de grond. Zo concludeert de nota dat “beleidsmatig in de oostelijke binnenstad alles op de rails staat om het toeristisch ondernemerschap te kunnen vergroten, maar dat de toeristische ontwikkeling nog niet echt op gang gekomen is door de onbekendheid van de buurt en het beperkte aantal geschikte en beschikbare panden voor hotels”.

In de stadsdelen Oud-Zuid (de Pijp) en Oud-West is beleid vastgesteld om toeristen aan te trekken, maar vervolgens is er niets gedaan met de voornemens.

De gemeente wil nu stevig in gaan zetten op marketing van een aantal stadsdelen. Oost moet zich profileren als groen museumkwartier, Noord als creatieve stad, Westerpark als ‘Kulturbrauerei’, het oostelijk havengebied als ‘Amsterdam Docklands’, de Pijp als ‘Quartier Latin’ en Oud-West als ‘Notting Hill’. De gemeente wil journalisten over laten komen en reisgidsen aanschrijven.

Nieuwe musea moeten de aantrekkelijkheid van de stadsdelen vergroten. Noord krijgt het Filmmuseum, de oostelijke binnenstad een kinderafdeling van het Verzetsmuseum en in Westerpark komt na 2014 een museum over de Amsterdamse School, als de huidige school Het Schip (foto) verlaat.

De gemeente subsidieert verder de aanleg van een hellingbaan, zodat het bedrijf Splashtours een amfibiebusverbinding met Noord kan beginnen.

Foto: Rory Hyde

Bron: nua | Categoriën: Geen