Vijf jaar Nieuws uit Amsterdam

8 december 2010

Vandaag vijf jaar geleden verscheen het eerste bericht op Nieuws uit Amsterdam. Een overzicht.

Op 8 december 2005 begon Nieuws uit Amsterdam met een kort bericht over bijstandsgerechtigden die er genoeg van hadden dat de sociale dienst zich met hun uiterlijk bemoeide. Later die maand verscheen het eerste serieuze artikel, over acties tegen uitbuiting bij een Thais restaurant.

In 2006 organiseerde Nieuws uit Amsterdam een verkiezing van het meest irritante verkeerslicht van Amsterdam. (Destijds heb ik toegezegd dat er een vervolg zou komen op de actie. Mocht u het wel of niet een goed idee vinden dat er alsnog zo’n vervolg komt, dan hoor ik het graag. Andere suggesties zijn overigens ook welkom.)

Term ‘allochtoon’ afschaffen

Het meest geklikte artikel tot nog toe is de Engelstalige versie van een artikel over plannen van de gemeente om over te stappen op open source-software. Dit artikel werd opgepikt door de internationale open source-gemeenschap, wat resulteerde in 34.000 bezoekers. Andere populaire artikelen waren Mogelijk protest tegen Starbucks Amsterdam, I am El Hema, Drieëntwintig liquidaties tijdens bezetting, Air hostesses at the Stedelijk en het opiniestuk Activisme anno 2009: Loungen voor terrasverwarming.

Het meest geciteerde artikel ging over een enquête van Nieuws uit Amsterdam waaruit bleek dat veel Amsterdamse raadsleden af wilden van de term ‘allochtoon’. Op een nieuwsarme zondag twee jaar geleden werd dit bericht opgepikt door vrijwel alle Nederlandse media, plus een aantal Belgische sites.

Op 24 december 2005 verscheen het eerste artikel in het Engels op Nieuws uit Amsterdam. Aanvankelijk werd slechts een selectie van de Nederlandstalige artikelen vertaald, maar inmiddels verschijnen bijna alle artikelen tweetalig.

Spartaanse html-pagina’s

Nieuws uit Amsterdam maakt dankbaar gebruik van foto’s die worden gepubliceerd met een creative commons-licentie. Andersom maken andere media zo nu en dan ook gebruik van foto’s van Nieuws uit Amsterdam, onlangs bijvoorbeeld de NOS.

Tot twee jaar terug bestond Nieuws uit Amsterdam uit Spartaanse html-pagina’s. Toen het bijwerken te omslachtig werd, is overgestapt op een CMS. De keuze viel op Drupal, een open source-CMS die goed uit de voeten kan met meertalige inhoud.

Momenteel heeft Nieuws uit Amsterdam 1.200 volgers op Twitter en 725 abonnees op de wekelijkse nieuwsbrief.

Dirk Kloosterboer

Bron: nua | Categoriën: Geen