‘Politieke steun voor zorgboerderij De Boterbloem’

4 maart 2018

GroenLinks, SP, PvdA, PvdD en de PvdO willen zich inzetten voor het behoud van De Boterbloem. Dat meldt de zorgboerderij op haar website. De SADC, een ontwikkelingsbedrijf in handen van Schiphol en lokale overheden waaronder de gemeente Amsterdam, wil de akkers rond de boerderij bebouwen.

Jorrit Nuijens (GroenLinks) meldde op Twitter dat hij woensdag het college gaat vragen om alle ontruimingsplannen op te schorten.

NRC Handelsblad onthulde onlangs hoe de SADC druk heeft uitgeoefend op de universiteit van Wageningen om een videocollege van emeritus hoogleraar Arnold van der Valk offline te halen. In dat college werd de Boterbloem gebruikt als voorbeeld hoe politiek, macht en geld de ruimtelijke ordening beïnvloeden, aldus NRC Handelsblad:

Hij vertelt – geheel naar waarheid – hoe er vanaf 2000 is gespeculeerd met landbouwgrond en hoe de later wegens corruptie veroordeelde Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers zich (betaald door projectontwikkelaars) bemoeide met het gebied.

Volgens NRC Handelsblad had de SADC bezwaren tegen de inhoud van het videocollege en tegen het feit dat de Boterbloem de video gebruikt ‘om tegenstanders te mobiliseren’.

Bron: nua | Categoriën: Nieuw-West