Flickbike vooral gebruikt door hoogopgeleide mannen

9 februari 2018

De ‘deelfietsen’ van Flickbike waren vooral populair onder jonge hoogopgeleide werkende mannen, meestal zonder kinderen. Gebruikers van de fietsen zouden anders gebruik hebben gemaakt van het openbaar vervoer of zijn gaan lopen. Dat is de voorlopige conclusie van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Een kleine tachtig procent van de Flickbikegebruikers had al een eigen fiets. Een belangrijke reden om de Flickbike te gebruiken is het gemak ervan en 29% meldt dat hun eigen fiets stuk was. De onderzoekers houden wel een slag om de arm. Er is bij slechts één aanbieder onderzoek gedaan, die slechts korte tijd actief was. Bovendien was de respons laag (7,5%).

Na een chaotische invoering van deelfietsen (huurfietsen geparkeerd op de openbare weg) vorig jaar, wil de gemeente een vergunningenstelsel invoeren. Het is de bedoeling dat er op termijn minder fietsen op straat komen te staan als Amsterdammers niet langer een eigen fiets nodig hebben. Ook moet de deelfiets gebruikt gaan worden door Amsterdammers die nu nog niet fietsen, wat relatief veel voorkomt in de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost.

Bron: nua | Categoriën: Fiets, Nieuw-West, Noord, Zuidoost