Toch bromfietsen op smalle fietspaden Schellingwouderbrug

29 januari 2018

De gemeente heeft met de stadsdelen Oost en Noord afgesproken dat bromfietsen worden toelaten op de fietspaden over de Amsterdamsebrug en de Schellingwouderbrug. Eigenlijk zijn de fietspaden daar te smal voor bromfietsen.

Oorspronkelijk zouden scooters op de beide bruggen naar de rijbaan worden verplaatst, maar vervolgens is besloten om juist bromfietsers naar de fietspaden te verplaatsen. «Door het snelheidsverschil op de hellingen van de bruggen tussen brom- en snorfietsen enerzijds en het overige gemotoriseerde verkeer anderzijds ontstaan gevaarlijke inhaalsituaties,» zo verklaart de gemeente deze keuze.

De Fietsersbond maakte bezwaar tegen het besluit om bromfietsers dan maar toe te laten op de fietspaden: «Onbegrijpelijk dat de CVC (de gemeentelijke verkeerscommissie) denkt dat fietsers, snorfietsers, bromfietsers en canta’s hier veilig samen over heen kunnen.»

Volgens de gemeentelijke normen geldt voor fietspaden waar brommers worden toegelaten een gewenste minimumbreedte van 3 meter. Volgens de Fietsersbond is het fietspad over de bruggen op sommige stukken minder dan anderhalve meter breed. De gemeente spreekt van een breedte van minimaal 2,60 meter, maar dat is inclusief het voetpad (het is niet duidelijk waarom de gemeente de breedte van het voetpad optelt bij de breedte van het fietspad).

Door de bebouwing van het Zeeburgereiland zullen de fietspaden steeds drukker worden. De gemeente belooft de veiligheid van fietsers en voetgangers ‘in de gaten’ te houden.

Bron: nua | Categoriën: Fiets, Noord, Oost