Le Monde lyrisch over Buiksloterham

26 januari 2018

De Franse krant Le Monde heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd over de Buiksloterham in Amsterdam-Noord. Nadat ambitieuze bouwplannen door de crisis niet doorgingen, hebben de huidige bewoners bezit genomen van het gebied. Ze hebben het veranderd in ‘een stedelijk laboratorium waar ze experimenteren met nieuwe vormen van woningbouw, consumptie en het delen van bestaansmiddelen’.

Het is niet zomaar een geval van gentrificatie, aldus Le Monde:

Gaat het om het zoveelste verhaal over de gentrificatie van een voormalig industriegebied, gekoloniseerd door jongeren en gezinnen op zoek naar ruimte en betaalbare huisvesting? Zeker, maar niet alleen. De bewoners hebben dit gebied een veranderd in een stedelijk laboratorium waar ze experimenteren met nieuwe vormen van woningbouw, consumptie en het delen van bestaansmiddelen. Een soort ecologische en technologische stad, tegenover het Centraal Station, die een nieuwe manier van leven probeert uit te vinden, zeer gedecentraliseerd, die zich losmaakt van de grote gemeentelijke water- en energienetten en die staat voor de terugkeer naar het ultralokale.

Le Monde schrijft verder dat de Buisloterham internationaal als voorbeeld wordt gezien vanwege het financieringsmodel, dat minder overgeleverd zou zijn aan de grillen van de internationale financiële markten. De krant citeert architect Matthijs Bouw: «Het zijn echte mensen die huizen bouwen met echt geld, met de hulp van hun familie of lokale ondernemers.»

Jessica Gourdon, A Amsterdam, le quartier qui veut « pirater la ville »

Bron: nua | Categoriën: Noord, Wonen