Stadsdeelpartijen willen in gemeenteraad

7 januari 2018

Vorig jaar bleek uit een analyse van OIS dat kleine partijen zoals M+ en Nieuw West ’81 weinig kans maken bij de verkiezing van de nieuwe stadsdeelcommissies. Nu blijkt dat enkele stadsdeelpartijen zich juist hebben geregistreerd om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Een voorbeeld is Platform Amsterdam van Jude Wirnkar. Wirnkar, een voormalig PvdA’er, zit momenteel in de bestuurscommissie Zuidoost namens Platform Zuidoost.

In december hebben raadsleden van de Partij van de Ouderen in de bestuurscommissies Nieuw-West (Narin Koebeer, Frits Koppers) en Zuid (Yuen Keong Ng) bekendgemaakt dat ze doorgaan onder de naam SAMEN. Deze partijnaam is ook geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezing.

De Piratenpartij, die momenteel alleen vertegenwoordigd is in West, heeft haar naam ook geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezing, maar die deed in 2014 ook al mee voor de gemeenteraad.

Andersom hebben de Piratenpartij en de Partij voor de Dieren ervoor gekozen om dit jaar niet mee te doen aan de verkiezing van de nieuwe stadsdeelcommissies. Ze hopen op deze manier meer ruimte te bieden aan buurtbewoners die zich kandidaat stellen zonder dat ze aan een partij verbonden zijn.

Gemeenteraad

Andere partijnamen die zijn geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezing zijn U-Buntu Con­nec­ted Front UCF (Iwan Leeuwin), Partij voor Iedereen, Evenwicht, DIEM25Am­ster­dam, Car­ry­ont­he­mo­ve, Blije Bur­gers, Am­ster­dam BIJ1, Anti-Scoo­ter Par­tij, destem­van­de­straat en QUEER. Forum voor Democratie en DENK hoefden hun naam niet te registreren omdat ze hebben meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezing.

De Anti-Scooter Partij is geregistreerd door W.H.J. van Bennekum. Iemand met dezelfde naam was in 2014 kandidaat voor de omstreden PVVA.

Achtergrondinformatie over de verkiezingen op 21 maart.

Zie ook Stemwijzer voor Amsterdammers

Bron: nua | Categoriën: Nieuw-West, Politiek, Verkiezing, Zuid, Zuidoost