Rochdale: ‘sluit buurten af voor nieuwe huurders zonder baan’

18 december 2017

In een interview in Nul20 suggereert woningbouwvereniging Rochdale om in sommige buurten alle vrijkomende woningen toe te wijzen aan huurders met een baan. De aanpak doet denken aan de omstreden Rotterdamwet.

Volgens bestuursvoorzitter Hester van Buren van Rochdale wonen in sommige buurten steeds meer kwetsbare huurders. «Het gaat dan bijvoorbeeld om verwarde mensen die omwonenden angst aanjagen, onberekenbaar zijn en een gevaar kunnen zijn voor zichzelf en hun omgeving.» Omdat ze vaak een laag inkomen hebben wonen ze vooral in bepaalde wijken in Zuidoost of Nieuw-West.

Van Buren pleit voor «wat ik een positieve vorm van de Rotterdamwet noem: we gaan niet mensen weren, maar mensen die niet kwetsbaar zijn selectief voorrang geven». In de praktijk zou dit betekenen dat de buurt op slot gaat voor huurders zonder baan, huurders die hun opleiding niet hebben afgemaakt en huurders die in aanraking zijn geweest met de politie.

UPDATE 14 maart 2018 - De ‘Rotterdamwet’ wordt aangepast zodat daar politiegegevens kunnen worden gebruikt om huurders uit te sluiten.

Bron: nua | Categoriën: Wonen