Recensie: Recruiting for jihad in première op IDFA

18 november 2017

De Noorse documentaire Recruiting for jihad kent vandaag, aan het eind van de middag, de Europese première tijdens het IDFA in Amsterdam. De film werd in Noorwegen opgenomen door Ulrik Imtiaz Rolfsen en de journalist Adel Khan Farooq.

IDFA wordt voor de 29e keer gehouden. Door de vele inzendingen vanuit de hele wereld is het uitgegroeid tot het grootste documentairefestival ter wereld.

Verhaal

Recruiting for jihad brengt de praktijken van 18-jarige salafistische extremist Ubaydullah Hussain in beeld. Drie jaar lang stond hij toe dat hij gefilmd werd terwijl hij in Noorwegen strijders ronselde voor de Islamitische Staat. Ze zijn erbij tijdens bijeenkomsten van sympathisanten en op momenten waarin Hussain jongeren op straat aanmoedigt voor het jihadisme. De filmmakers filmen ook dat een 18-jarige Noor naar het vliegveld wordt gebracht en naar Syrië afreist. Zelf gaat hij niet naar Syrië, omdat hij chronisch ziek is en daarom niet lang zou kunnen reizen.

De filmopnames worden onderbroken nadat er een inval van de politie plaatsvindt bij Rolfsen. Het filmmateriaal wordt in beslag genomen zodat het gebruikt kan worden als bewijsmateriaal.

Er wordt een jarenlange strijd gevoerd over het filmmateriaal. De documentaire krijgt daarmee een wending omdat het niet alleen meer gaat om het in beeld brengen van moslimextremisme, maar ook over de persvrijheid in een tijd van terrorismebestrijding.

Ondertussen werd Hussain in het Zweedse Göteborg opgepakt. Hij is inmiddels veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

Recensie van islamitische jongeren

RTL Nieuws gaf enkele islamitische jongeren de kans om de film alvast te zien. Ze komen uit de uit de Haagse Schilderswijk waar in de afgelopen jaren meerdere demonstraties voor de Islamitische Staat plaatsvonden.

De jongeren zijn niet onder de indruk van de hoofdpersoon en vinden hem onecht. Het feit dat Hussain de situaties met trots toont, is voor een van hen een teken dat die het met een achterliggende gedachte heeft gedaan.

Over het ronselen wordt gezegd dat de hoofdrolspeler in een eigen wereld leeft en een eigen geloof aanhangt. Een van de tieners brengt het met de woorden: "Nou als je dat gelooft dan ben je gewoon niet goed joh." Onbegrip overheerst en de jongeren vragen zich af waarom Hussain zich buitengesloten voelt en wat hem is aangedaan dat hij zo is geworden.

De slechte gezondheid waarom Hussain niet kunnen afreizen, wordt als smoes afgedaan: "Die reizen zullen ook niet heel lang zijn voor die jongeren die daar naartoe gaan. Want ze eindigen meestal onder het zand."

Bron: wikinews | Licentie: Creative Commons Attribution 2.5 | Versie: 18 november 2017 19:38 | Categoriën: Film, Islamitische Staat, Noorwegen, Recensie