‘Kleine partijen slachtoffer van nieuw kiesstelsel stadsdelen’

13 november 2017

Bewonersbelangen Nieuw West ’81, het CDA, de Partij van de Ouderen, M+, en de Piratenpartij dreigen allemaal zetels te verliezen in de stadsdelen. De positie van grote partijen wordt juist dominanter. Dat concluderen Ben Hamburger en Ruben Koops in een analyse in het Parool.

De gemeente wil het bestuur van de stadsdelen (opnieuw) ingrijpend veranderen. Voortaan worden de leden van bestuurscommissies gekozen op basis van een soort districtenstelsel, wat leidt tot een hogere kiesdrempel. Veel kleine partijen dreigen daardoor zetels te verliezen of zelfs helemaal te verdwijnen.

Eind november neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe stelsel. Als de plannen doorgaan dan wordt de stadsdeeldemocratie verder ingeperkt. De bestuurscommissies mogen alleen nog adviseren en het dagelijks bestuur wordt benoemd door het gemeentebestuur.

Gerard Molewijk van Bewonersbelangen Nieuw West ’81 spreekt in het Parool van quasi-ambtenaren. «En de commissie wordt een praatgroep zonder dat men iemand naar huis kan sturen.»

Bron: nua | Categoriën: Stadsdelen