Amsterdam heeft geen zicht op gratis rondleidingen

2 november 2017

De gemeente Amsterdam heeft geen zicht op de omvang van gratis rondleidingen in de binnenstad, waar toeristen achteraf voor betalen in de vorm van een vrijwillige fooi. Ze weet ook niet of gidsen in dienst zijn bij touraanbieders en of er belasting wordt afgedragen over de inkomsten. Wel stelt ze dat het gebruik van contant geld het risico van belastingontwijking met zich meebrengt.

De PvdA maakt zich zorgen over de opkomst van de gratis rondleidingen ofwel 'free tours'. Wekelijks zouden mogelijk duizenden toeristen worden rondgeleid door het Wallengebied en de grote groepen zouden zorgen voor overlast en opstoppingen. Daarnaast maakt de partij zich zorgen over mogelijke uitbuiting van de gidsen.

De gemeente is gestart met een evaluatie van de Convenant Rondleidingen Wallengebied. Als blijkt dat de overlast onvoldoende is afgenomen, dan wordt er misschien een ontheffingstelsel ingevoerd.

Bron: wikinews | Licentie: Creative Commons Attribution 2.5 | Versie: 22 november 2017 19:27 | Categoriƫn: Centrum, Toerisme