Geen aanwijzingen voor witwassen via geldautomaten in toeristenwinkels

24 oktober 2017

Het kan niet worden uitgesloten dat geldautomaten in toeristenwinkels worden gebruikt om geld wit te wassen, maar navraag bij politie, belastingdienst en OM levert geen concrete aanwijzingen op dat dit gebeurt. Dit heeft de gemeente Amsterdam onderzocht. De gemeente heeft aandacht gevraagd voor dit fenomeen bij de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten en de Financiële en Economische Recherche van de politie Amsterdam.

Veel toeristenwinkels in Amsterdam hebben een geldautomaat. Sommige geldautomaten kunnen met contant geld worden gevuld door de ondernemer waar ze geplaatst zijn, de zogenaamde 'merchant fill'. Volgens een leverancier wordt dit type automaten echter niet geplaatst bij kleine ondernemers in het centrum. Er zijn in Amsterdam 15 'retailers' en twee casino's waar de medewerkers zelf de geldautomaat vullen.

Raadslid Dennis Boutkan (PvdA) had vragen gesteld over het onderwerp.

Bron: wikinews | Licentie: Creative Commons Attribution 2.5 | Versie: 25 november 2017 13:13 | Categoriën: Centrum, Toerisme