Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Gemeente moet designprijs instellen

28 februari 2007 - Om de creatieve sector te versterken moet Amsterdam een designprijs instellen. Dit zei onderzoeker Robert Kloosterman gisteravond tijdens een lezing in de Lutherse Kerk.

De creatieve sector is volgens Kloosterman van belang omdat er in deze sector wordt geconcurreerd op kwaliteit en nauwelijks op prijs. Hij biedt steden als Amsterdam daarom een vorm van werkgelegenheid die niet kwetsbaar is voor concurrentie uit lage lonenlanden.

Daar staat wel weer tegenover dat de creatieve sector nogal conjunctuurgevoelig is.

In navolging van de Franse socioloog Pierre Bourdieu ziet Kloosterman cultuur als een bron van subtiele codes waarmee de elite zich onderscheidt van de wannabees. Als atypisch voorbeeld noemde hij musicalproducent Joop van den Ende, die zijn gloednieuwe gele Mercedes zou hebben verkocht nadat hem was verteld dat deze helemaal fout was.

Meestal gaat het iets subtieler. Zo is het voor beginnende architekten belangrijk om de juiste bril te dragen, de juiste boeken te lezen en de juiste wijn te drinken. De kennis hierover doen ze op door met collega’s te roddelen in bepaalde cafés en galeries.

Het belang van zulke lokale voorzieningen is één van de redenen waarom de creatieve sector sterk is geworteld in specifieke steden. Een andere reden is dat steden als kwaliteitsmerk worden gezien. Zo worden Rotterdammers internationaal geassocieerd met gedurfde architectuur.

Amsterdam heeft volgens Kloosterman internationaal een sterke positie als het gaat om reclame, design en uitgeverijen. Volgens O+S zijn er ruim 30.000 Amsterdammers werkzaam in de creatieve sector.

Hoewel het volgens Kloosterman een dynamische sector is, waarin veel nieuwe bedrijfjes worden opgericht, ziet hij ook bedreigingen voor de positie van Amsterdam. Zo is de stad eigenlijk te klein om talent vast te houden, waardoor talent weglekt naar steden als Londen en New York.

Intellectueel Paul Scheffer, die op de lezing van Kloosterman mocht reageren, suggereerde dat de oplossing er misschien uit bestaat om de Randstad meer als één stad te gaan zien. De omvang van de Randstad is immers vergelijkbaar met die van echte wereldsteden.

Kloosterman had hier zijn bedenkingen bij. Binnen de creatieve netwerken zijn de face-to-face contacten erg belangrijk en dat heb je niet zo gemakkelijk met iemand uit Den Haag.

Een ander zwak punt is dat er in Amsterdam te weinig kritische consumenten wonen, terwijl een kritische thuisbasis juist van belang is om te zorgen dat mensen met creatieve beroepen voortdurend worden gedwongen om uit te blinken. Zo wees Kloosterman erop dat er in Amsterdam nauwelijks een kritische markt is voor modeontwerpers.

Dit was eerder al eens opgemerkt door een reisgids, die aanvoerde dat Nederlandse modeontwerpers internationaal weliswaar ‘the hottest thing going’ zijn, maar dat hun eigen landgenoten ze niet op waarde weten te schatten.

Kloosterman maakte zich ook zorgen over de toenemende xenofobie in ons land, omdat instroom van migranten van groot belang is voor de vitaliteit van de creatieve sector.

Scheffer, die ooit het startschot heeft gegeven voor het doemdenken over de multiculturele samenleving, opperde dat we de verkeerde migranten aantrekken. De Aziatische high potentials laten ons links liggen, en in plaats daarvan zitten we opgescheept met laag opgeleide migranten waar we weinig aan hebben.

Kloosterman nuanceerde dit. Hij wees erop dat juist de Marokkanen, de groep die het vaakst negatief in het nieuws komt, erg succesvol zijn in de literatuur.

De onderzoeker waarschuwde voor steden die denken dat ze vanuit het niets een creatieve sector uit de grond kunnen stampen. Wel zijn er mogelijkheden om datgene wat er al is, te versterken.

Zo kunnen prijzen en competities een belangrijke rol spelen. Niet alleen bieden deze een kans aan startende creatieve ondernemers om door te breken. Ook zorgt de deelname aan jury’s ervoor dat de netwerken binnen de creatieve sector worden versterkt.

Kloosterman vond daarom dat de gemeente een designprijs in zou moeten stellen.

Hij kreeg indirect steun van een Haarlems raadslid, die erop wees dat bijna alle succesvolle Marokkaanse schrijvers voortkomen uit de El Hizjra literatuurprijs.

Hetzelfde raadslid vroeg zich overigens enigszins vertwijfeld af wat hij nu moet vinden van het masterplan waarmee zijn gemeente een creatieve sector uit de grond wil stampen, nu Kloosterman had uitgelegd dat dit soort initiatieven vaak kansloos zijn.

De lezing van Kloosterman vormt onderdeel van de serie Amsterdamlezingen georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier