Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

OPINIE

Toeristische gettovorming

13 mei 2007 - Als reisgidsen schrijven over Amsterdam, dan bedoelen ze vooral de grachtengordel, de Jordaan, en de omgeving van het Museumplein.

Vaak wordt de Pijp nog genoemd om een vleugje multicultureel toe te voegen, en het Oostelijk Havengebied vanwege de architectuur. De rest van de stad wordt al snel tot de ‘outer districts’ gerekend, waar je als toerist in principe niet zoveel te zoeken hebt.

Een paar jaar geleden bepaalde het Amsterdamse Toerisme en Congresbureau dat de stadsdelen ontwikkeld moesten worden voor het toerisme. Dit was nodig om de druk op het centrum te verlichten en voor ‘het verder differentiëren van het toeristische totaalproduct Amsterdam’.

Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn de stadsdelen enthousiast aan de slag gegaan. Centrum, Oost en Zeeburg hebben een plan gemaakt om toeristen te lokken naar het Tropenmuseum, de multiculturele winkels in de Javastraat en de architectuur in het havengebied.

Eerder presenteerde Oud-West al plannen om culturele voorzieningen en het industriële erfgoed te exploiteren. Het stadsdeel wil dat toeristen straks met een audiotour op hun hoofd op de binnenplaats van Tetterode staan, en dat ze op de thee gaan bij kunstenaars op het WG-terrein.

Zuidoost steekt 25.000 euro in een Afrikaanse markt. “We willen een vermelding in de Lonely Planet, naast het Waterlooplein”, aldus een initiatiefnemer in het Parool. En Noord profileert zich als de tuin van Amsterdam. “We zien de toeristen graag komen, maar dan wel op de fiets”, aldus voorzitter Rob Post in de Metro.

Voor veel Amsterdammers zal dit een schrikbeeld zijn. Toeristen zijn irritant. Dat ze de Damstraat blokkeren is al erg genoeg, maar ze moeten niet ook nog eens in de rest van de stad komen. Het liefst zouden we een hek om het centrum zetten, maar dat kan niet, omdat we er zelf ook nog wel eens moeten zijn.

Maar als we eerlijk zijn, een stad zonder toeristen zou ook een dode boel zijn. De irritatie over het kuddegedrag van de massatoerist moet ook weer niet doorslaan naar een xenofobe antitoeristenhouding.

Vorig jaar stond in het blad Agora een artikel over de omgang tussen autochtonen en toeristen in Brugge. De problemen van sommige Bruggelingen klinken herkenbaar. Toeristen hebben geen benul dat er ook nog gefietst moet worden in de stad: “Ge belt en ze reageren niet eens, ze zijn dan nog kwaad ook dat ge belt!”

Auteur Jeroen Bryon stelt dat Bruggelingen nog wel in het centrum komen vanwege school, werk, culturele voorzieningen en winkels, maar dat ze het gebied steeds meer mijden. Met als gevolg dat winkeliers gedwongen zijn om hun aanbod steeds meer op toeristen te richten, waardoor het beeld van een ‘toeristisch getto’ wordt versterkt. Een vicieuze cirkel.

De ideale stad trekt veel toeristen, maar ze vallen niet zo op omdat ze opgaan in de lokale bevolking.

Om dat in Amsterdam te bereiken, moeten we de toeristische gettovorming in het centrum een halt toeroepen door middel van een spreidingsbeleid. Dat betekent dat we de toeristen ook in de ‘outer districts’ moeten verwelkomen - al is dat even slikken.

Dirk Kloosterboer

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier