Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Zendmast Troelstraschool moet van dak

Alex van Veen

4 oktober 2006 - De UMTS/GSM-mast op de PJ Troelstraschool moet onmiddellijk worden ontmanteld. Dit heeft de volledige raad dinsdagavond besloten tijdens een emotioneel beladen bijeenkomst in het stadsdeelkantoor van Slotermeer/Geuzenveld.

Met het besluit komt een einde aan een anderhalf jaar durende strijd van ouders die vanwege de elektromagnetische straling van de zendmast vrezen voor de gezondheid van hun kinderen. Onlangs werd bekend dat er bij een leerling en een ex-leerling, alsmede een leraar, hersentumoren zijn geconstateerd.

Hoewel er geen bewijs is dat de ziektes het gevolg zijn van de straling, kan het ook niet worden uitgesloten. Er is immers geen onderzoek verricht naar de effecten van langdurige blootstelling aan de straling, laat staan op kinderen. Dit heeft de gemoederen de afgelopen weken flink verhit. Op een voorlichtingsbijeenkomst van afgelopen maandag lieten diverse ouders hun emoties de vrije loop.

Daaruit bleek een sterk wantrouwen tegenover de schooldirectie en het stadsdeelbestuur, die de UMTS-mast in 2005 zonder instemming en zonder medeweten van de ouders op het dak hebben laten installeren. In ruil ontvangt de deelraad van T-Mobile de vette bonus van 6.000 euro op jaarbasis. Wethouder Piet Dikken (PvdA), tevens lid van het schoolbestuur, is hier verantwoordelijk voor.

Dat de ouders zich belazerd voelen, bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. De mondelinge bijdragen van de diverse raadsleden - met uitzondering die van Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld (LSG), de partij die de kwestie binnen de raad heeft aangezwengeld en een motie had ingediend voor onmiddellijke ontmanteling - werden dan ook met hoongelach en cynisme begroet.

Om LSG af te troeven, hadden PvdA, GroenLinks, VVD en CDA zélf ook een gezamenlijke motie ingediend die aanvankelijk niet zover strekte als die van de Leefbaren. Zo drong men in deze motie aan op verplaatsing van de zendmast en ontmanteling voor het einde van dit jaar. Waarop de circa tweehonderd aanwezigen in de zaal "morgen, morgen, morgen!" scandeerden. Verder was in de motie opgenomen dat er geen causaal verband bestaat tussen de gezondheid van de leerlingen en de straling van de zendmast.

In de pauze van de rumoerige bijeenkomst werd de motie in allerijl aangepast aan de stemming in de zaal, zo leek het wel: het Dagelijks Bestuur krijgt in de nieuwe en aangenomen versie de opdracht de mast onmiddellijk te laten ontmantelen en een tijdspad uit te zetten over de te volgen procedure. Van verplaatsing is niet langer sprake. Want "er is geen politiek argument in te brengen tegen zoveel emotie", liet fractievoorzitter Robby Rijssel (PvdA) zich ontvallen.

Na afloop van de bijeenkomst liep Rijssel grijnzend de zaal rond, buurtbewoners aansprekend om volgende maand toch vooral op zijn partij te gaan stemmen. Deze boodschap bleek aan dovemansoren gericht, want niet zijn partij, noch GroenLinks, CDA en VVD, maar LSG heeft zich de afgelopen anderhalf jaar hard gemaakt om de zendmast van het dak te krijgen. Richard M. van Schaik van LSG was deze avond, naast de insprekers, dan ook het enige raadslid dat kon rekenen op een hartelijk applaus.

UPDATE 4 oktober 2006 - Het telecombedrijf T-Mobile, dat een dekkend UMTS-netwerk heeft in het Amsterdamse stadsdeel Slotermeer/Geuzenveld, weigert medewerking te verlenen aan ontmanteling van de gsm/umts-mast. Dit zou tegen de wet zijn, laat het bedrijf vandaag weten.

Het ziet er naar uit dat de deelraad een inderhaast opgestelde motie heeft aangenomen die juridisch niet onderbouwd is. Dit om de gemoederen in de zaal te sussen. "Terwijl een directielid van T-Mobile gisteren bij de aanvaarding van de motie aanwezig was", laat Van Schaik van Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld (LSG) weten.

LSG stapt donderdag naar de rechtbank indien blijkt dat de zendmast nog op het dak staat.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier

 

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier