Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

Actie voor sociale Zuidas

9 juli 2006 – Amsterdammers willen dat de gemeente sociale voorwaarden oplegt aan bedrijven die gemeenschapsgeld gebruiken. Voorstanders van zulke voorwaarden hoeven niet passief af te wachten, zo laat een succesvol burgerinitiatief in Londen zien. Zou zo’n initiatief ook kunnen werken bij de Amsterdamse Zuidas?

In 2012 organiseert Londen de Olympische Spelen. “Met dit soort grote projecten klagen mensen achteraf vaak dat de lokale gemeenschap er niets aan heeft gehad”, aldus Andrew Crossley van de organisatie London Citizens. “In dit geval wilden we in een vroeg stadium betrokken raken, om te zorgen dat de lokale gemeenschap wel profiteert”.

London Citizens is een coalitie van vakbonden, scholen, kerken, moskeeën en andere lokale organisaties. Door de bevolking te mobiliseren voor acties en verkiezingsbijeenkomsten, kreeg deze coalitie voor elkaar dat burgemeester Ken Livingstone een Olympic Charter ondertekende.

In deze Charter belooft hij dat er banen komen voor de lokale bevolking, dat buurtbewoners worden bijgeschoold voor deze banen, dat er een fatsoenlijk salaris wordt betaald, dat er 4.500 betaalbare woningen worden gebouwd en dat de lokale voorzieningen worden verbeterd. London Citizens ziet erop toe dat deze uitgangspunten worden toegepast in de aanbestedingsprocedure.

Londen kiest er dus voor om sociale voorwaarden te verbinden aan het geld dat de overheid investeert in een groot project. Onder de Amsterdamse bevolking is er veel draagvlak voor dit soort sociale voorwaarden, zo bleek uit een peiling in opdracht van Nieuws uit Amsterdam.

WEERSTAND
Wethouder Ahmed Aboutaleb komt na de zomer met een plan om afspraken over stageplaatsen te gaan maken met bedrijven die werken met geld van de gemeente. Bij het grootste project waar de gemeente in investeert, de Zuidas, wil men deze werkwijze echter vooralsnog niet invoeren.

Sterker nog, de gemeente overweegt onder druk van Minister Sybilla Dekker om bij dit project de sociale normen juist te versoepelen. De minister vindt het zonde om op zo’n dure lokatie mensen met lage inkomens te laten wonen, en wil daarom niet meebetalen aan sociale woningbouw. De gemeente overweegt nu om het aandeel sociale woningen te verlagen voor een deel van het project.

“Onzin”, reageert Rutger Groot Wassink, beleidsmedewerker bij de FNV en deelraadslid voor GroenLinks in Westerpark. “Je moet geen eilandjes creëren. Juist een prestigeproject als de Zuidas is gebaat bij sociale woningbouw. Dat lijkt me ook heel gezond voor de andere mensen die er komen te wonen”.

“Het lijkt me ook heel goed dat de gemeente bij dit soort projecten sociale voorwaarden stelt aan de uitvoerende bedrijven, bijvoorbeeld om stageplaatsen te creëren”, aldus Groot Wassink. Hij houdt wel rekening met weerstand: “Ambtenaren zullen misschien huiverig zijn, die zitten niet altijd te wachten op een andere manier van werken”.

ELITE
Desalniettemin moet het mogelijk zijn om zo’n beleid door te voeren. “Zeker in een stad als Amsterdam, met een progressief college. Ik ben er absoluut voorstander van dat GroenLinks zich hier sterk voor gaat maken in de gemeenteraad. En ik ben ook voorstander van coalities van maatschappelijke organisaties die de druk een beetje opvoeren”.

Een reden waarom enige maatschappelijke druk misschien nodig zal zijn, is de structuur van het Zuidasproject. De gemeente richt samen met het Rijk en financiële instellingen de NV Zuidas op, die de verantwoordelijkheid draagt voor het project. ABNAMRO Bank, Bank Nederlandse Gemeenten, Fortis Bank, ING Real Estate en Rabobank Nederland zijn in beeld om mee te doen.

Dit soort constructies lopen het risico dat ze zich aan de democratische controle onttrekken. De belangen van de betrokken bedrijven kunnen hierdoor de overhand krijgen boven het algemeen belang, schrijft professor Erik Swyngedouw van Oxford University in zijn bijdrage aan het boek Amsterdam Zuidas European Space.

“De toekomst van Amsterdam, en de planning en uitvoering van zijn nieuwe zuidelijke uitbreiding zijn te belangrijk om over te laten aan een kleine politieke en economische elite”, aldus Swyngedouw.

Een praktisch probleem is dat het bij projecten zoals de Zuidas lastig is om mensen te mobiliseren, zegt Bastiaan van Perlo van de Huurdersvereniging Amsterdam. “Dat is anders bij projecten waar veel bestaande woningen worden gesloopt. Daar is altijd veel meer discussie en protest”. Bij de grote nieuwbouwprojecten heb je geen plaatselijke bewonersverenigingen. “Je zou kunnen zeggen dat deze projecten een blinde vlek vormen. We moeten dit misschien op stedelijk niveau oppakken”.

ADVOCATENKANTOOR
Een beroepsgroep die zou kunnen profiteren van sociale voorwaarden bij het Zuidasproject zijn de schoonmakers. In Amerika en Groot-Brittannië gebruiken vakbonden de lokale overheid soms als breekijzer om te zorgen dat de schoonmakers in de prestigieuze kantorencomplexen een fatsoenlijk salaris krijgen.

“Ik denk dat we in Nederland ook die kant op moeten”, zegt Eddy Stam, die bij FNV Bondgenoten verantwoordelijk is voor het organiseren van schoonmakers. Hij werkt daarbij intensief samen met de Amerikaanse dienstenbond SEIU, befaamd vanwege de succesvolle Justice for Janitors campagne.

In navolging van de Amerikanen onderzoekt Stam manieren om werkgevers indirect onder druk te zetten. Een voorbeeld hiervan is dat er actie wordt gevoerd bij klanten van schoonmaakgigant ISS, zoals het Shellkantoor in Rijswijk. De gemeente is echter nog niet in beeld als mogelijke ingang om bedrijven onder druk te zetten.

Wel houdt Stam de ontwikkelingen op de Zuidas in de gaten. “Ik ben er al een keer langs geweest, bij het hoofdkantoor van de ING en bij één van die grote advocatenkantoren, Houthoff Buruma. Binnenkort gaan we er systematisch op los om schoonmakers te organiseren in de kantoorpanden langs dat stuk van de Ring”.


Het Londense voorbeeld is gebaseerd op het artikel Community Unionism in a Global City. Resultaten enquête. Meer over de Zuidas.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier