Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

‘Geen oeverloze debatten meer’

14 mei 2006 – Verschillende stadsdelen hebben besloten om de raadscommissies af te schaffen. Door flexibeler te vergaderen hopen ze een einde te maken aan oeverloze debatten en de burgers actiever te betrekken bij de politiek. Critici waarschuwen voor schijninspraak.

Aanstaande woensdag start Bos en Lommer met ‘politieke avonden’, een nieuwe manier van vergaderen die geïnspireerd is door de politieke markt in Almere. Westerpark, ZuiderAmstel en Oud-West zijn onlangs met een vergelijkbaar systeem begonnen. Centrum denkt er nog over na.

De raadscommissies die de besluitvorming voorbereiden worden afgeschaft. Voortaan vergadert de raad alleen nog maar op een vaste avond in de week. Op deze bijeenkomsten gaat het niet langer alleen over concrete besluiten, maar kan ook ad hoc over actuele onderwerpen worden gediscussieerd.

Jelle Nagelkerken, griffier in Oud-West: “In ons stadsdeel was de aanleiding vooral dat het oude systeem als krampachtig werd ervaren. Zo waren er strikte regels rond de inspraak, de raad had geen mogelijkheid om met een inspreker in discussie te gaan”.

SCHIJNINSPRAAK
De stadsdelen hebben hoge verwachtingen van het nieuwe systeem. Ze hopen de burgers actiever bij de politiek te betrekken. Ook moet de besluitvorming sneller en duidelijker worden, en moeten raadsleden in de toekomst minder tijd kwijt zijn aan vergaderingen.

Hoewel velen enthousiast zijn over de werkwijze, zijn er ook kritische geluiden te beluisteren. Daniel García Soto, lid van de PvdA-fractie in ZuiderAmstel: “We moeten nog zien hoe het in de praktijk uitpakt, maar ik ben bang dat het een nogal vrijblijvend karakter krijgt. Burgers kunnen tien minuten met de raad in discussie, en vervolgens is onduidelijk wat er met hun inbreng gebeurt. In feite creëer je zo schijninspraak”.

“Het oude systeem was duidelijker. Aan de ene kant hadden we informele bijeenkomsten, waarop burgers een uur lang met de raad over een onderwerp konden doorpraten. En aan de andere kant de commissies, met discussies die gekoppeld zijn aan een concreet voorgenomen besluit. Op die manier weet je tenminste waar je aan toe bent”, aldus García Soto.

Joost Kircz van Amsterdam Anders / De Groenen in Centrum gelooft niet zo dat een ander systeem zal leiden tot minder ‘overloze debatten’. “Gemier heb je overal. Het gezwatel heeft met de kwaliteit van de raadsleden te maken, niet met de organisatie. De commissies blijven ook noodzakelijk om burgers te laten inspreken en onderwerpen goed voor te bereiden”, zo zei hij vorige maand in Het Parool.

BELGIE
In Almere werde de politieke markt in 2004 ingevoerd en sindsdien zijn er 1.300 bestuurders op bezoek geweest om te kijken hoe het werkt. Steden als Apeldoorn, Amersfoort en onlangs Nijmegen hebben het systeem inmiddels overgenomen, terwijl er ook in België over wordt nagedacht.

“Er zijn hier ook heel veel Amsterdamse stadsdelen op bezoek geweest”, vertelt Vivian Vijn, communicatieadviseur van de griffie in Almere. Zij benadrukt dat gemeenten en stadsdelen het systeem niet klakkeloos moeten overnemen, maar moeten kijken wat het beste bij hun bestuurscultuur past.

De politieke markt is inmiddels meerdere malen geëvalueerd, en het blijkt dat de betrokkenen over het algemeen tevreden zijn. Wel is het opvallend dat onder bestuurders en ambtenaren het enthousiasme in 2005 flink was afgenomen ten opzichte van 2004.

Zo zei in 2004 veertig procent dat het nieuwe systeem meer tijd kost, in 2005 was dit zestig procent. Dit is opmerkelijk, omdat het aantal vergaderingen juist gehalveerd is. Volgens Vijn maakt het verschil hoe actief de politici zijn: “Degenen die het in het oude systeem heel druk hadden hebben het nu minder druk, degenen die het vroeger minder druk hadden zijn nu juist wat meer tijd kwijt”.

Bijna niemand denkt dat de politieke markt ervoor heeft gezorgd dat burgers meer vertrouwen in de politiek hebben gekregen, maar een meerderheid van de bestuurders en ambtenaren denkt wel dat de kloof tussen burgers en bestuur kleiner is geworden.

BOMENKAP
Dat betekent niet dat iedereen de markt ook bezoekt: “We hebben het niet bedacht met als doel om wekelijks alle 180.000 inwoners van Almere op bezoek te hebben”, aldus Vijn. “Het gaat erom dat burgers het bestuur weten te vinden als er iets gebeurt in hun omgeving wat belangrijk voor ze is”.

Volgens Vijn zijn de bezoekers van de markt vooral “mensen die de politiek willen beïnvloeden, mensen met een drive”. Ze ontkent dat het zou gaan om ‘notoire insprekers’.

Voortaan kunnen burgers met vijftig handtekeningen een onderwerp op de agenda van de raad zetten. Dat is inmiddels een paar keer gebeurd, met onderwerpen als bomenkap, het sluiten van buurthuizen, en de kosten voor burgers om hun paard op een stadsweide te laten grazen.

Afgelopen week heeft de Roefelraad, een adviesorgaan dat bestaat uit kinderen, een voorstel op de agenda geplaatst voor een speelplaats die ook toegankelijk moet zijn voor kinderen met een handicap.

“De initiatiefnemers krijgen niet altijd hun zin, maar meestal zijn ze wel tevreden over de manier waarop hun voorstel door de raad is behandeld”, aldus Vijn.

 

Nieuws uit Amsterdam ontvangen? Klik hier


Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier