Nieuws uit Amsterdam


Naar de voorpagina

11/2 Juristen willen in Oudemanhuispoort blijven

8/2 Burgemeester-portret

8/2 Websites voor sociale cohesie

7/2 Spreiding toerisme verloopt moeizaam

7/2 Stadsdelen: Dan kan je maar beter een kerel zijn

6/2 Zuideramstel opent kantoor op sabbat

5/2 De waarheid over integratie

4/2 Wilders heeft weinig aanhang in Amsterdam

3/2 Elite zet zich in voor de eigen buurt

2/2 Johnnie Walker ontwijkt belasting in Amsterdam

1/2 Ook Rotterdam sleutelt aan deelraden

31/1 Houten roeiboten verdwijnen van Amstel

31/1 ZeeburgTV van start

27/1 Actie tegen bonuskaart

27/1 Enkelen kuchten nog, doch dit was aanstellerij

27/1 Chrisis in de Baarsjes

26/1 Jongeren positief over stadsdelen

24/1 Actievoerders roepen op tot Carmel- en Jaffaboycot

24/1 PvdA-leden verwerpen plan stadsdelen

23/1 KLM reageert op crisis met nieuw uniform

23/1 Stadsdeelkantoor niet gekraakt

21/1 Voeg stadsdelen samen

20/1 Sluiten Vrankrijk niet nodig geweest

20/1 Schoonmakers verwelkomen nieuwe Schipholdirecteur

18/1 Palestina in het Joods Historisch Museum

18/1 Hoe groot moet een stadsdeel zijn?

16/1 PvdA Oost tegen halvering stadsdelen

16/1 Commissie: 7 stadsdelen in 2010

15/1 Militairen mogen toch naar Afghanistandebat

15/1 Arrestatie dankzij lokfiets

14/1 Youth for Christ adverteert opnieuw

13/1 Schilderijen van de Zuidas

13/1 Opnieuw problemen rond Youth for Christ

11/1 Vraagtekens bij initiatief sociale cohesie

10/1 Halvering stadsdelen in 2010

10/1 Zuidas: Men heeft het gevoel dat we losers zijn

9/1 IJspret - maar niet voor iedereen

9/1 Fraude met supermarktzegels verijdeld

9/1 I Amsterdam moet exclusief blijven

8/1 Gebruik consequent de term Apartheid

8/1 Nog geen StadsKiosk in Amsterdam

7/1 Sneeuw

7/1 Elatik gaat Zeeburg besturen

7/1 Directeuren diensten terug naar werkvloer

4/1 Politie: maak foto van rare mensen

3/1 Gazademonstratie bekritiseert politiek

1/1 Duizenden protesteren zaterdag tegen aanval op Gaza

1/1 Raadslid Mustapha Laboui neemt afscheid

 

 

Archief 2008

Archief 2007

Archief 2006

Archief 2005

 

VVD: ‘Geen last van imago Verdonk’

28 februari 2006 - De Amsterdamse VVD wil zich niet distantiëren van het beleid van haar partijgenoot minister Verdonk, maar ze wil zich ook niet vervreemden van de groeiende allochtone middenklasse in de stad. “Wij zijn een partij voor iedereen die vooruit wil”.

“De VVD lijkt op Leefbaar Rotterdam”, zo zei PvdA-leider Lodewijk Asscher onlangs in het Parool. De VVD heeft volgens Asscher zulke rechtse standpunten ingenomen, dat hij begint te twijfelen of het wel mogelijk zal zijn om de huidige samenwerking met de partij voort te zetten.

VVD-campagneleider Bas van ’t Wout wuift de kritiek weg. “Toevallig sprak ik van het weekend mensen van de landelijke VVD, die moesten erg lachen om het verhaal dat de Amsterdamse afdeling rechts zou zijn”.

“Dit is gewoon verkiezingspraat. De PvdA is hevig aan het concurreren met de SP en GroenLinks. Daardoor is er een soort wedstrijd ontstaan wie het hardst kritiek kan leveren op de VVD. We hebben jarenlang constructief samengewerkt met de PvdA bij het besturen van deze stad, dus het is een beetje raar om nu opeens te doen alsof er een onoverbrugbaar verschil zou zijn”.

ZWAKKE WIJKEN
Het rechtse imago van de Amsterdamse VVD heeft veel te maken met het huurbeleid. Zo wil de partij ‘zwakke wijken’ zoals Venserpolder in Zuidoost tijdelijk op slot doen voor woningzoekenden met een uitkering. Volgens Van ’t Wout is zo’n maatregel nodig om de wijk even rust te geven, zodat er kan worden gewerkt aan een meer diverse samenstelling.

Ook wil de VVD af van de regel dat dertig procent van de nieuwe woningen sociale huur moet zijn. De partij stelt dat er voldoende sociale woningen beschikbaar kunnen komen door de doorstroming te bevorderen en door illegale onderhuur te bestrijden. Er zouden alleen nog sociale huurwoningen gebouwd moeten worden voor jongeren, ouderen en minder validen.

Van ’t Wout denkt niet dat deze maatregelen zullen leiden tot een scherpere scheiding tussen rijke en arme buurten. “Je kan bijvoorbeeld in Oud-Zuid sociale woningen bouwen voor ouderen met een laag inkomen”.

GroenLinks ziet de stad als een emancipatiemachine, waar de onderklasse de kans krijgt om zich op te werken tot de middenklasse, waarna een deel van de middenklasse de stad verlaat. Van ’t Wout: “Dat vind ik echt een onbegrijpelijk standpunt, je hebt het over gewone Amsterdammers zoals leraren en verplegers, die zijn ontzettend belangrijk voor de stad”.

AVONDKLOK
“We hebben al een grote concentratie mensen die het moeilijk hebben, dan moet je er daar niet nog meer van aan gaan trekken”. Betekent dit dat de omliggende gemeenten niet zozeer de Amsterdamse middenklasse moeten gaan huisvesten, maar juist meer sociale huur moeten gaan aanbieden? “Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, ja”.

De Amsterdamse VVD kiest voor de harde lijn als het gaat om het invoeren van preventief fouilleren en het blowverbod. Op andere punten kiest ze een meer progressieve insteek, wat soms lijkt te botsen met de landelijke partijlijn. Voorbeelden zijn de avondklok en het verplicht Nederlands praten op straat.

Volgens Van ’t Wout is er echter geen enkel verschil van mening. “Minister Verdonk heeft allang gezegd: ik wil helemaal niet verbieden dat twee vriendinnen Surinaams praten op straat. Het gaat alleen om het principe dat de Nederlandse taal leidend moet zijn in dit land”.

“En wat die avondklok betreft: Den Haag heeft het mogelijk gemaakt om zo’n maatregel in te voeren, maar burgemeesters kunnen zelf bepalen of dat ook nodig is in hun gemeente. In Amsterdam hebben we zo’n maatregel momenteel niet nodig, dat is alles”.

IMAGO
Van ’t Wout ontkent dat de VVD in Amsterdam last heeft van het negatieve imago van de regering. “Laten we eerlijk zijn, dit is niet het meest populaire kabinet dat ooit bestaan heeft. In Amsterdam doen we het echter prima in de peilingen. De kiezer weet onze lokale rol te waarderen”.

“Andere partijen willen de verkiezingen over Den Haag laten gaan. Vooral GroenLinks wil er een soort referendum over het kabinetsbeleid van maken. Maar het zijn gemeenteraadsverkiezingen. Het landelijke beleid zal echt niet veranderen door de uitslag op 7 maart”.

Een mogelijke bron van electorale steun vormt de snel groeiende groep allochtone ondernemers. “Wij zijn een partij voor iedereen die vooruit wil, dus we zijn ook de partij voor de allochtone ondernemers. Maar we zijn geen belangenvereniging voor een specifieke groep”.

“Veel Surinamers vinden het prachtig dat de VVD als eerste partij een zwarte vrouw als lijsttrekker heeft gekozen. Maar let wel: Laetitia Griffith is geen excuus-allochtoon. Ze is ooit tot beste Kamerlid gekozen, en haar positie als lijsttreker heeft ze geheel op eigen kracht verworven”.

In de peilingen staat de VVD momenteel op tien zetels, dat betekent een winst van één zetel ten opzichte van vier jaar geleden. “Als we dat resultaat halen, dan zou ik dat heel erg mooi vinden”.

Dit is de oude website. Nieuwe berichten vindt u hier