Back to top

NRC: ‘Deelraden geen kweekvijver’

Onlangs heeft de Tweede Kamer ingestemd met het afschaffen van de deelraden. Volgens sommigen verdwijnt daarmee een belangrijke kweekvijver voor politiek talent, maar NRC Handelsblad gelooft hier niet zo in:

Dit valt in de praktijk tegen: er zijn weinig deelraadsleden die doorstromen naar de gemeenteraad. Vaker komt het voor dat politici de omgekeerde weg bewandelen: oud-wethouders slijten hun laatste politieke jaren graag in een deelgemeente. Financieel gezien is het niet eens zo'n grote achteruitgang: bestuurders van grote Rotterdamse deelgemeenten verdienen ruim 7.000 euro per maand. In Amsterdam krijgen ze 8.300 euro.

Dat lang niet alle deelraadsleden doorstromen naar de gemeenteraad is logisch, de gemeenteraad heeft immers maar 45 leden. Andersom kan je je afvragen hoeveel gemeenteraadsleden eerder in een deelraad hebben gezeten.

In Amsterdam geldt dat voor de volgende gemeenteraadsleden: Iman Akel (PvdA, eerder raadslid in Bos en Lommer), Luud Schimmelpennink (PvdA, Centrum), Martin Verbeet (PvdA, Oost/Watergraafsmeer), Arco Verburg (PvdA, Baarsjes), Hans Weevers (PvdA, Oud-West), Daniël van der Ree (VVD, Oud-Zuid), Marco de Goede (GroenLinks, Centrum), Jan Hoek (GroenLinks, Zeeburg), Fjodor Molenaar (GroenLinks, Centrum), Gerolf Bouwmeester (D66, Bos en Lommer) en Marjo Visser (D66, Westerpark, als duoraadslid). De belangrijkste kweekvijvers zijn overigens de overheid en consultancy.

NRC Handelsblad suggereert een andere route, namelijk oud-wethouders die hun laatste politieke jaren slijten als bestuurder bij een stadsdeel. Onder de huidige stadsdeelbestuurders kon ik zo snel geen oud-wethouder vinden, maar misschien zie ik iemand over het hoofd.

(Eventuele aanvullingen en correcties welkom.)

UPDATE 15 juli - Uit de aanvullingen hieronder en via de mail blijkt dat Ivar Manuel (D66, Oost) en Robert Flos (VVD, Oud-West) ook deelraadslid zijn geweest voordat ze in de gemeenteraad kwamen. Pam de Soete (D66, Noord) en Werner Toonk (VVD, Oud-West) waren stadsdeelbestuurder voordat ze in de gemeenteraad kwamen (sommige van de eerder genoemde ex-deelraadsleden zijn overigens ook stadsdeelbestuurder geweest). Volgens een melding is De Soete ook nog raadslid geweest in Noord, ik kon daar geen bevestiging van vinden. Hoe dan ook zijn er tenminste 13 personen die deelraadslid zijn geweest voordat ze in de gemeenteraad kwamen, plus nog twee personen die stadsdeelbestuurder waren voor ze in de gemeenteraad kwamen. Eén op de drie gemeenteraadsleden heeft dus een achtergrond in de stadsdeelpolitiek.

8 July 2012 |

Comments

Er zijn meer raadsleden die

Er zijn meer raadsleden die uit de stadsdeel-kweekvijver komen: Ivar Manuel (D66) was voorheen deelraadslid in Oost, terwijl Pam de Soete (eveneens D66) voorheen wethouder was in Noord.

Een aanvulling wat de wethouders betreft: Jesse Bos promoveerde begin deze periode van raadslid tot stadsdeelwethouder in Nieuw-West. Daarvoor was ze volgens mij politiek actief in Noord. Verder schuiven wethouders soms van het ene stadsdeel naar het andere. Zo ging Els Verdonk van Zuidoost naar Nieuw-West.

Dank voor de aanvullingen! In

Dank voor de aanvullingen! In de categorie stadsdeelbestuurder -> gemeenteraadslid hebben we inderdaad ook nog Werner Toonk (VVD, Oud-West)

Als ik het goed heb was

Als ik het goed heb was Werner Toonk wel bestuurder maar geen raadslid in Oud-West, of vergis ik me?

Aanvulling

Voor de VVD waren ook Werner Toonk (portefeuillehouder Oud-West) en Robert Flos (raadslid Oud-West) actief op deelraadsniveau.

kweekvijver deelraad

Dat een voormalig wethouder van de centrale stad stadsdeelraadslid wordt komt heel zelden voor. Van wethouders van de centrale stad die stadsdeelwethouder worden ken ik ook niet direct een voorbeeld. Die omgekeerde route van de NRC gaat mank. Dat een stadsdeelwethouder niet veel minder verdient dan een grootstedelijke wethouder ondersteunt niet de theorie van de omgekeerde route, want het gaat hier om de vraag of de stadsdeelraad een kweekvijver is. Daarin komen hoogstzelden voormalige wethouders van de centrale stad in. Wel komen er stadsdeelraadsleden in de gemeenteraad of worden bestuurder. De NRC-theorie klopt dus niet.

Als aanvulling: Martin

Als aanvulling: Martin Verbeet, Arco Verburg, Hans Weevers en Werner Toonk zijn stadsdeelwethouders die met een riante wachtgeldregeling in de raad van Amsterdam zitten. De vergoeding die daarvoor gegeven wordt is een aanvulling op de wachtgeldregeling van 70% . Doordat men pas boven de 100% hoeft te verrekenen krijgen deze heren zeker tot aan de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in 2014 min of meer hetzelfde inkomen met dank aan de belastingbetaler.

Dat crowdsourcen werkt wel

Dat crowdsourcen werkt wel goed :-) Het maakt wel nieuwsgierig waar het verhaal in NRC Handelsblad op gebaseerd is, misschien gaat het vooral over de Rotterdamse situatie.