Back to top

Kennismigrant waardeert fietscultuur

Hoogopgeleide kennismigranten uit Brazilië, Rusland, India en China zijn positief over het wonen in Amsterdam, zo blijkt uit de scriptie van een student die stage heeft gelopen bij de Dienst Ruimtelijke Ordening. Respondenten zijn vaak afkomstig uit grote, vervuilde en dichtgeslipte steden en noemen het een ‘unique selling point’ dat je in Amsterdam overal lopend of per fiets kan komen. Een vrouw uit India:

Ik ben er trots op dat ik met de fiets alles af kan in Amsterdam. Ik vind het fantastisch. Ik kan alles zonder auto doen, dat is heel bijzonder. Amsterdam is voor mij de nummer één stad vanwege het fietsen.

Amsterdam wil enerzijds ‘kansloze’ migranten graag kwijt, maar wil anderzijds dolgraag hoogopgeleide kennismigranten aantrekken, onder meer om een tekort aan ict’ers aan te vullen. Uit de scriptie blijkt dat potentiële migranten de stad aanvankelijk op zijn best als tweede keus zien. Als ze toch naar Amsterdam komen, dan is dat vaak na een toeristisch bezoek, door een Nederlandse partner of een bedrijfsacquisitie.

20 April 2012 |