Back to top

Grachtengordel maakt rukje naar links

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden dan zou de Grachtengordel iets linkser stemmen dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010. Dat blijkt uit een peiling waarmee het Parool in samenwerking met O+S de mythe wil toetsen dat de Grachtengordel een bolwerk is van de linkse elite.

Los van de verschuivingen in politieke voorkeur zijn de uitkomsten niet heel verassend. In vergelijking met de rest van de stad stemden de bewoners van de Grachtengordel in 2010 meer op de VVD en minder op de PvdA; meer op D66 en minder op de SP. Tegelijk klopt het beeld dat ze tot de culturele elite horen. Omroepen waar men bewust niet naar kijkt zijn Powned, EO en SBS6.

Bij de vergelijking van de verkiezingsuitslag uit 2010 en de peiling uit 2012 is enige voorzichtigheid op zijn plaats vanwege het effect van afrondingen en omdat de foutmarge van de peiling niet is vermeld. De verschuiving voor met name VVD en PvdA lijkt zo groot dat uitgegaan mag worden van een reëel effect.

8 April 2012 |