Gemeente: ‘chauffeurs kiezen zelf voor Uber’

10 december 2017

Freelance journalist Jeroen van Bergeijk reed vijf maanden als Uberchauffeur door Amsterdam en schreef een artikel in de Volkskrant. Conclusie: je kan bij Uber het minimumloon verdienen, maar je moet niet ziek worden. Ondertussen wordt je leven overgenomen door een app.

Afgelopen voorjaar vroegen raadsleden Dennis Boutkan (PvdA) en Tiers Bakker (SP) of het wel wenselijk is dat Uber zijn partnerschap met de Amsterdam Economic Board voor PR-doeleinden kan gebruiken. Wethouder Udo Kock zit in het bestuur van de Amsterdam Economic Board; Uber is lid van de Network Council.

Boutkan en Bakker verwezen naar een serie binnen- en buitenlandse incidenten rond privacy, seksuele intimidatie en belastingontwijking. De gemeente gaf aan dat dit geen belemmering vormt voor een partnerschap met de Amsterdam Economic Board, zolang maar niet bewezen is dat Uber op dit moment Nederlandse wet- en regelgeving overtreedt.

Boutkan en Bakker wilden ook weten of de gemeente Uber ziet als voorbeeld van goed werkgeverschap. Het antwoord van de gemeente was dat chauffeurs niet bij Uber in dienst zijn (maar deskundigen plaatsen vraagtekens bij Uber’s claim dat het geen werkgever is) en dat chauffeurs niet gedwongen worden om gebruik te maken van het platform.

Wel kondigde de gemeente aan dat er een Code of Conduct komt voor lidmaatschap van de Network Council.

Bron: nua | Categoriën: Geen