Verandering stadsdeelbestuur gaat door, ondanks scepsis

30 november 2017

[bijgewerkt] De PvdA en het CDA vinden dat de stadsdeelcommissies in het nieuwe bestuurlijk stelsel zo weinig te zeggen krijgen, dat het geen zin heeft om nog stadsdeelverkiezingen te organiseren. Diederik Boomsma (CDA) sprak van ‘nepverkiezingen’ en diende een amendement in om ze dan maar uit het voorstel te schrappen.

Het tekent de scepsis over het voorstel van wethouder Abdeluheb Choho (D66) om het bestuurlijk stelsel opnieuw op de schop te nemen. De voltallige oppositie stemde tegen en diende een motie van afkeuring in tegen de werkwijze van de wethouder. Coalitiepartijen VVD en SP stemden voor, maar deden weinig moeite om enthousiasme uit te stralen. Rutger Groot-Wassink (GroenLinks): «Dit voorstel sleept zich voort als een aangeschoten dier op weg naar niks.»

Mascha ten Bruggencate (D66) wil de rol van de stadsdeelcommissies in de toekomst enigszins versterken door ze de mogelijkheid te geven om onderwerpen op de agenda te zetten bij de gemeenteraad. Of die mogelijkheid er ook komt is nog onduidelijk.

D66 ziet verder het districtenstelsel, waarbij de zetels per buurt worden verdeeld, als een belangrijk voordeel van het nieuwe stelsel. Dit zou kansen bieden voor kandidaten met wortels in een bepaalde buurt. Onlangs kwam naar buiten dat kleine partijen als Bewonersbelangen Nieuw West ’81, het CDA, de Partij van de Ouderen, M+, en de Piratenpartij juist zetels dreigen te verliezen door de invoering van het districtenstelsel.

Zie ook Stemwijzer voor Amsterdammers

Bron: nua | Categoriën: Stadsdelen, Verkiezing