Stadsdelen te groot voor indeling CBS

15 oktober 2017

Sinds vorig jaar zijn er in de Kerncijfers Wijken en Buurten van het CBS geen cijfers meer te vinden over de Amsterdamse stadsdelen. De wijziging heeft niets te maken met de afbrokkelende macht van de stadsdelen. De reden is dat de grootte van de wijken en buurten in Amsterdam teveel afweek van de rest van Nederland, aldus CBS Infoservice.

In de oude indeling vielen de wijken van het CBS samen met de Amsterdamse stadsdelen. Een gemiddeld stadsdeel had echter ruim 100 duizend inwoners, terwijl wijken in de rest van Nederland gemiddeld ruim 5 duizend inwoners hadden.

Vanaf 2016 worden daarom de oorspronkelijke Amsterdamse buurten als wijk aangeduid. De term buurt wordt voortaan gebruikt voor een gedetailleerdere indeling. In 2015 had Amsterdam 8 wijken (de stadsdelen plus Westpoort) en 97 buurten; in 2016 waren dat 99 wijken en 479 buurten.

Als je ontwikkelingen in de tijd wil analyseren, dan is het handig om de buurtcodes uit 2015 te kunnen vertalen naar wijkcodes uit 2016. Het CBS heeft zelf geen conversietabellen beschikbaar. Het lijkt erop dat je de codes vrij makkelijk kan omzetten, bijvoorbeeld met de Pythoncode:

def convert_code(x):
    x = 'WK' + x[2:]
    x = x[:6] + x[-2:]
    return x

Let op: er zijn ook kleine grenswijzigingen en wellicht ook naamswijzigingen doorgevoerd, zo laat het CBS weten.

Tussen 2010 en 2011 is de indeling voor Amsterdam ook al aangepast, maar toen ging het vooral om wijzigingen in de schrijfwijze van de buurtnamen, bijvoorbeeld Bijlmer-Centrum D, F en H versus Bijlmer-Centrum (D, F, H). Bovendien zijn de codes vaak ook veranderd. Je kan dit lijstje gebruiken om de buurtnamen uit 2010 te vertalen naar de buurtnamen uit 2011 (achtergrond). Let op: geen garantie dat het altijd klopt!

Informatie over de gebiedsindeling in Amsterdam is hier te vinden. In dat overzicht is de CBS-aanpassing uit 2016 nog niet verwerkt.

Bron: dirkmjk | Categoriƫn: Data