Makelaars verkopen meer vierkante meters dan in het Kadaster staan

8 oktober 2017

Makelaars die een woning in Amsterdam te koop aanbieden geven vaak een vloeroppervlak op dat groter is dan het oppervlak waarmee de woning bij het Kadaster geregistreerd staat. Dat blijkt uit een analyse van het Financieele Dagblad van alle 12.299 woningtransacties van het afgelopen jaar in Amsterdam.

Gemiddeld gaven de makelaars een oppervlakte op dat 10% hoger was dan het oppervlakte dat geregistreerd staat bij het Kadaster. Als extreme gevallen buiten beschouwing worden gelaten, dan daalt dit tot 2,8%. De extra opgegeven vierkante meters zouden een waarde vertegenwoordigen van van ongeveer 126 miljoen euro.

Voor een deel kunnen de verschillen worden verklaard door tekortkomingen van de registratie van het Kadaster. Aan de andere kant blijkt uit de analyse van het FD dat sommige makelaars 'vaker hun woningaanbod aandikken' dan andere. Deze makelaars zouden bij collega's bekendstaan als bedrijven die 'hun koopwaar opblazen'.

Bron: wikinews | Licentie: Creative Commons Attribution 2.5 | Versie: 20 oktober 2017 18:00 | Categoriƫn: Wonen in Amsterdam